Ciszterna szigetelés

Ciszterna szigetelés, akna vízszigetelése

A legtöbb megkeresés ciszterna szigetelés kapcsán, hogy a meglévő, 5-, 10-, 20 éves esővíz tározó elengedi a vizet, mert a régóta működő vízszigetelés egész egyszerűen megsérült vagy csak elöregedett. Szerencsére beton-, tégla-, zsalukő ciszterna esetében is van megoldásunk és nem csak meglévő, de új építésű aknák szigetelését is segíthetünk megtervezni, ajánlatot adunk a megfelelő anyagok kiválasztásához.

Beton ciszterna, akna vízszigeteléseciszterna szigetelés

Van egy nagyon gazdaságos, megbízható és akár pinceszigetelésre is használható vízszigetelő anyagunk, melyet nagy biztonsággal használhatunk, akár ivóvíz tározóknál is. A felületet alaposan meg kell tisztítani az idők folyamán lerakódott szennyeződésektől. Ha a betonfelület nem elég nyitott pórusú, akkor egy kis háztartási sósavval lehet kezelni a felületet, hogy az anyag számára biztosítsuk a mélyebb penetrációt. Akár a tisztítás folyamán felvitt vizet is használhatjuk, hogy nedves felületre kerüljön fel az első réteg AQUAFIN-IC kristályos vízszigetelés. Egy vastagabb ecsettel hordjuk fel az anyagot, melyet ezután bekefélünk a beton felületébe. Az anyagot ezután még egy rétegben felhordjuk, majd ugyanúgy kefével segítünk a megfelelő mélységű beszivárgás eléréséhez. Az AQUAFIN-IC hatásmechanizmusa, hogy a beton pórusaiba bejuttatott anyag nedvesség hatására olyan kristályszerkezetet alakít ki, melyek teljesen elzárják a kapillárisokat, ahol a víz a betonban közlekedik. Ez a fajta ciszterna szigetelés 13 bar víznyomásnak is ellenáll akár pozitív, akár negatív (!) oldalon egyaránt. A kristályszerkezetek kialakulásához, azaz a teljes vízszigetelés kialakulásához akár 28 nap is szükséges lehet, így ezen időszak alatt a ciszternából elszivárgó csekély vízmennyiség teljesen természetes jelenség.

Tégla-, zsalukő falú ciszterna utólagos vízszigetelése

A tégla- vagy zsalukő esővíztározó szigetelésénél amennyiben negatív oldali víznyomással is számolni kel, azaz a talaj-, réteg- vagy torlaszvíz be akar jutni a ciszternába, az esetleges meglévő vakolatot vagy korábbi vízszigetelést (maradványait is) mindenképpen el kell távolítani. Ha ilyen jellegű feladata nem lesz a vízszigetelésnek, akkor a vakolatra is kerülhet az AQUAFIN-2K/M vagy az AQUAFIN-RS300 kétkomponensű bevonatszigetelés két rétege. A felületet érdemes alapozni az első réteg felhordása előtt. A második réteget csak akkor lehet kialakítani, mikor az előzőt már nem tudjuk megsérteni a felhordáshoz szükséges szerszámokkal. Ajánlott a negatív éleket a két réteg vízszigetelő anyag közé ágyazott hajlaterősítő szalaggal ellátni, mely növeli a ciszterna szigetelés anyagának szakítószilárdságát ezeken a kényes helyeken. Amennyiben el kellett távolítani vakolatot vagy vízszigetelést, esetleg teljesen új a ciszterna és csupasz tégla- vagy zsalukő felületekkel találkozunk, a legjobb megoldás ezen felületek kiegyenlítésére az AQUAFIN-1K merev vízszigetelő habarcs. Az ezekkel az anyagokkal készült ciszterna szigetelés kialakítása után legkorábban egy héttel lehet a tartályt vízzel feltölteni.

Új építésű ciszterna vízszigetelése

Zsaluköves oldalfalú, új építésű ciszterna szigetelés a fentiekben leírt módon történik. A tiszta beton szerkezet szigetelése azonban történhet már a kivitelezés folyamán is. A beton szerkezetét teljesen vízzáróvá tévő adalékanyag, a BETOCRETE-C17 vagy a BETOCRETE-C21 megfelelő biztonságot nyújt 14 bar pozitív- és negatív víznyomás esetén is. A kristályos vízszigetelés emellett képes kb. 0,4 mm-es repedéseket begyógyítani. Mivel a beton aljzatot és oldalfalakat ritkán készítik egyben, ajánljuk, hogy az elkészült aljzatbetonra rögzítsenek pl. INDU-FLEX-CJ13 munkahézag szalagot. Ez egy amolyan második védvonalként szolgál. Mikor az aljzatbeton és az oldalfalak közötti apró hézagon elindul a víz, a beépített munkahézag szalag elkezd duzzadni és olyan nyomással feszül az őt körülvevő betonnak, hogy a víz útját képes állni.

Önnek is hasonló problémája van? Kérjen árajánlatot!Hozzászólások

 1. Ács Gábor

  Üdvözlöm!

  Zsalukőből készült ciszternám bitumenes szigetelése megsérülhetett és sajnos elengedi a vizet. Erre is lenne valamilyen megoldásuk?
  Köszönettel: Ács Gábor

 2. 32bau

  Köszönjük megkeresését.
  Nagy biztonsággal csak úgy tudnánk elkészíteni a vízszigetelést, ha a meglévő bitumenes szigetelést teljes egészében eltávolítjuk. Ezután már felkerülhet a felületre az ásványi alapú bevonatszigetelés.

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

*