Kétkomponensű, polimerrel módosított, cementbázisú vízszigetelő habarcs – rugalmas bevonatszigetelésrugalmas bevonatszigetelés

Leírás:

Az AQUAFIN-2K/M egy rugalmas, elasztomer, kétkomponensű polimerrel modifikált bevonat, amely vízszigetelő és védő réteget képez betonon, falazaton, tégla és számos természetes kő szerkezeten, repedésáthidaló tulajdonságokkal. Az AQUAFIN-2K/M kiváló tapadási jellemzőkkel rendelkezik, alkalmazása varratmentes réteget eredményez, mely látszó zárófelület is lehet, ugyanakkor további rétegek fogadását is lehetővé teszi: lapburkolattal, térkövekkel, festéssel, vagy más burkolati/bevonati rétegekkel is ellátható.
ÁNTSZ ivóvízengedéllyel rendelkező termék.

Elsődleges alkalmazási területek:

Vízszigetelés külső pincefalak, támfalak, vízépítési és szennyvíztisztítási létesítmények, úszómedencék, szökőkutak, akváriumok és állatkerti tartályok, túlfolyók szerkezeteire, nedves helyiségekben, lapburkolatok alatt, időjárásnak kitett felületeken, és zöldtetőként kialakított lapostetőknél, valamint dilatációs és munkahézagok tömítésére, vízszigetelésére ASO-Dichtband hajlaterősítő szalaggal.

Vízszigetelés általános esetben:

– Külső oldali rugalmas bevonatszigetelés meglévő és új épületekhez talajnedvesség/talajpára és talajvíznyomás ellen.
– Vízszintes vízszigetelés felmenő falazatok alatt.
– Belső oldali vízszigetelésként a kívülről támadó nedvesség ellen.
– Földalatti parkolók, előregyártott garázsok, konténerek, üzemivíz-tartályok, folyékony trágyatárolók, csatornák vízszigetelésére, valamint nagy nedvességterhelésű területeken, teraszokon, erkélyeken és úszómedencékhez.
– Az ASO-Dichtband-2000 (ASO-Joint-Tape-2000), ASO-Dichtband-2000-S (ASO-Joint-Tape-2000-S) és ASO-Dichtmanschette-Boden (ASO-Joint-Sleeve) hajlaterősítő szalagok és erősítő szövetek beágyazására és rögzítésére.

Vízszigetelés lapburkolat alatt:

– Biztonságos és gazdaságos rugalmas bevonatszigetelés lapburkolatok alatt nedves helyiségekben, ahol a vízállóság hosszú időtartam és állandó vízterhelés mellett is követelmény: így például fürdőszobákban, konyhákban, zuhanyzókban, teraszokon és erkélyeken.
– Uszodák belső tereinek vízszigetelésére.
Megjegyzés: Amennyiben előfordulhat negatív oldali víznyomás-terhelés, alapozó rétegként javasolt AQUAFIN-1K vízszigetelő habarcs használata.

Jellemzői:

– Repedésáthidaló 2,59 mm repedésszélességig;
– könnyen alkalmazható – felhordható kefével, hengerrel, kőműveskanállal, ill. szórható;
– páraáteresztő;
– vízzáró 7 bar nyomásig (pozitív [támadott] oldali víznyomásnál);
– burkolható, de lehet záróréteg is;
– UV- és időjárásálló, ellenáll a fagyás-olvadás váltakozásának;
– alapozás nélkül is jól köt nedves aljzatokhoz;
– környezetkímélő;
– ellenálló a betonra káros agresszív vizekkel szemben DIN 4030 szerint;
– jóváhagyva ivóvízes létesítményekhez a DVGW W347 előírásnak megfelelően;
– gyökérállósága megfelel a Swiss Society of Engineers & Architects: SIA V 280 no. 11. előírásainak.

Tulajdonságai:

Alapanyag: kétkomponensű: cement-homok por és folyékony polimer diszperzió;
Keverési arány: 5 : 2 = por : folyadék súlyarány;
Keverési idő: 2-3 perc (min. 300 – 500 fordulat/perc fordulatszámú keverőgéppel);
Sűrűség: 1,6 g/cm3;
Feldolgozhatósági idő /Fazékidő: kb. 60 perc (+23 °C és 60 % relatív páratartalom mellett),
kb. 20 perc (+35 °C és 65 % relatív páratartalom mellett);
Aljzat hőmérséklete/Alkalmazási hőmérséklet: min. +5 °C-tól max. +35 °C-ig. Alacsonyabb hőmérséklet megnyújtja, magasabb hőmérséklet lerövidíti a kötési időt.
Várakozási idő újabb bevonatréteg felvitele előtt: kb. 1,5 – 4 óra a környezeti viszonyoktól függően;
Kitehető/Terhelhető** – eső hatásának kb. 3 óra elteltével,
– bejárható kb. 1 nap elteltével,
– víznyomásnak kb. 7 nap elteltével,
– burkolható kb. 1 nap elteltével;
Szolgálati/Üzemi hőmérséklet: közlekedési terhelés esetén -15 °C-tól max. +50 °C-ig,
közlekedéssel nem terhelt felületnél -20 °C-tól max. +60 °C-ig.

**) +20 °C-os környezeti hőmérséklet és 60 % relatív páratartalom mellett, nagyobb hőmérséklet és páratartalom esetén vegye figyelembe a trópusi éghajlati viszonyokra vonatkozó előírásokat.

Műszaki tulajdonságok:

Tapadószilárdság: 1,5 N/mm2 (28 napos szilárdság);
Húzószilárdság: 4,2 N/mm2 (ASTM D 412-98a);
Nyúlás: 115 % (ASTM D 412-98a);
Repedésáthidalás: max. 2,59 mm (ASTM C 836:95);
Vízáteresztés: 0 [5 bar nyomásig] (BS EN 12390);
Kopásállóság: 109 mg (ASTM D 4060:01);
Shore ’A’ keménység: kb. 85;
Kezdeti felületi abszorpció: 0 (BS 1881, 208:96 fejezet);
Gyors klorid-átbocsátás: 86 % csökkenés (ASTM-C 1202.97);
Páradiffúziós ellenállási szám (μ): kb. 1000;
Diffúzióegyenértékű légréteg-vastagság (Sd): kb. 2 m;
CO2 Diffúzióegyenértékű légréteg-vastagság (Sd): kb. 211 m;
Tűzveszélyességi osztály: B2 (DIN 4102, 1. rész)

Felhasználási folyamat:

Aljzat felületi előkészítése:
Az aljzat legyen teherbíró, egyenletes és finoman porózus felületű. Legyen mentes fészkektől, repedésektől, élektől, portól, tapadást csökkentő és egyéb kötést zavaró rétegektől.
Alkalmas aljzatok: simított beton, esztrich, aszfaltmasztix, vakolat, gipszkarton, tégla/falazóblokk falazat. Erősen pórusos felületek, mint pl. csatornaelemek, vagy előregyártott betonelemek felületét cementhabarccsal – ASOCRET-FS, vagy AQUAFIN-1K – kell tömíteni. A tapadás elősegítésére az erősen nedvszívó – pl. könnyűbeton, vagy gipszkarton – felületeket alapozni kell ASO-Unigrund alapozóval. Az aljzat felületének előkészítésére az aljzattól függően megválasztott legalkalmasabb módszert válassza: pl. lekefélés, porszívózás, csiszolás, marás, golyószórás, vagy vízsugaras tisztítás.

Csatlakozások kialakítása:

– Belső sarkok és padló-fal csatlakozások kialakítása: az aljzat és a felmenő falazat csatlakozásánál 4 cm sugarú homorú hajlatot kell kialakítani előkevert ASOCRET-RN habarccsal, vagy ASOPLAST-MZ adalékanyaggal kevert cementhabarccsal.
– Meglévő repedéseket az AQUAFIN-2K/M-mel kell szigetelni, amelynek első rétegébe ASO-DICHTBAND-2000 (ASO-Joint-Tape-2000) hajlaterősítő szalagot kell beágyazni.
– Mozgási és szerkezeti hézagoknál használjon ASO-DICHTBAND-2000-S (ASO-Joint-Tape-2000-S) hajlaterősítő szalagot.

Keverés:

Az UNIFLEX-M folyékony komponens 2/3 részét egy tiszta edénybe kell önteni és folyamatos egyenletes keverés mellett – biztosítva a csomómentességet – adja hozzá az AQUAFIN porkomponenst. 2-3 perc keverési idő szükséges. Ezután adja hozzá a maradék 1/3 rész UNIFLEX-M-t, és keverje az egyenletes konzisztencia eléréséig.
Megjegyzés:
A felhasználástól függően, a keverés alatt max. 1,5 % (kb. 0,5 liter/35 kg) víz adható a keverékhez a felhasználásnak megfelelő konzisztencia elérése érdekében.

Alkalmazási eljárás:

Az alkalmazás időtartama alatt az aljzat nedves kell, hogy legyen. Az AQUAFIN-2K/M rugalmas bevonatszigetelés felvihető ecsettel, vakolókanállal, hengerrel, vagy alkalmas szóróberendezéssel. Legalább 2, hézagmentes AQUAFIN-2K/M réteg kialakítására van szükség. A vízszigetelés alkalmazott rétegvastagsága meg kell egyezzen a várható nedvességterhelésnek megfelelő rétegvastagsággal.
A további rétegek kialakítását csak az előző rétegek száradása után szabad elvégezni, amikor az alsó réteg már nincs kitéve sérülésveszélyének (kb. +20 °C hőmérsékleten leghamarabb 4 óra elteltével).
A 2 kg/m2 (= 1mm száraz rétegvastagság) feletti mennyiség együtemben történő felhordását kerülni kell, mivel ilyen esetben repedés kialakulásának veszélye áll fenn.
Az AQUAFIN-2K/M rugalmas bevonatszigetelés védelmére a legfelső bevonati rétegbe ASO-Systemvlies-02 erősítő szövet ágyazható be.

Készülék, szerszám tisztítása:

Alkalmazás után közvetlenül vízzel. A megszáradt anyag lemarható AQUAFIN-tisztítóval.

Kiszerelés:

Az AQUAFIN-2K/M kapható 35 kg-os (25 kg por / 10 kg folyadék) és 7 kg-os (5 kg por / 2 kg folyadék) egységekben. A porkomponens zsákos, a folyékony komponens vödrös kiszerelésű.

Tárolás és megengedett tárolási idő:

A felbontatlan csomagokat fagytól mentes, száraz helyen tárolva az eltarthatósági idő:
Porkomponens: kb. 12 hónap,
Folyékony komponens: kb. 12 hónap.
Amennyiben a felnyitott csomag tartalma nem lett teljesen feldolgozva, amilyen hamar lehetséges, fel kell használni.

Fontos megjegyzések:

– Meleg és nedves klimatikus viszonyok között a bevonat kissé tapadóssá/ragadóssá válhat a szilárdulási folyamat során. Ha ez bekövetkezik, az alkalmazás után 24 órával permetezzen vizet a bevonatra a teljes hidratáció ellenőrzésére.
– Fagyhatás esetén a negatív víznyomás hatására réteges leválás következhet be.
– Az AQUAFIN-2K/M rugalmas bevonatszigetelés vakolható, illetve festhető páraáteresztő és oldószermentes festékkel (nem szilikátfestékkel!).
– Magas páratartalmú, vagy elégtelen szellőzésű helyiségekben, szerkezetekben (pl. víztároló tartályokban) hosszabb száradási idővel kell számolni.
– Az alkalmazás során a vízszigetelő bevonatot védeni kell az erős direkt napsugárzástól.
– Alkalmazás előtt a nagyon száraz felületeket be kell nedvesíteni.
– Védjük az AQUAFIN-2K/M rugalmas bevonatszigetelés hatásától azokat a felületeket, melyre bevonat nem készül.
– A fémekkel -réz, cink, alumínium- történő direkt érintkezést ki kell küszöbölni zártpórusú alapozóval. Ilyen zártpórusú alapozó réteg készíthető ASODUR-GBM kétrétegű alkalmazásával. Ekkor az első réteget alaposan és gondosan fel kell kenni a megtisztított aljzatra. Miután ez a réteg teljes mértékben megszáradt (kb. 3-6 óra) a második réteg is felkenhető, majd a felületet 0,2-0,7 mm szemcseméretű kvarchomokkal be kell hinteni. Az ASODUR-GBM anyagszükséglete kb. 800-1000 g/m2.
– PVC és rozsdamentes acél szegélyek/karimák vízszigeteléséhez a felületet le kell dörzsölni, zsírtalanítani kell (pl. acetonnal), majd vigyük fel az AQUAFIN-2K/M-t és ágyazzuk bele az ASODichtmanschette (ASO-Joint-Sleeve-Floor) erősítő szövetet, vagy ADF-pipe seal elemet hézag és gyűrődés-mentesen.
– A fazékidő/bedolgozhatósági idő meghosszabbítására magas külső hőmérséklet esetén raktározza az anyagot hűvös helyiségben, de +5 °C felett. A magas hőmérsékletnek csak közvetlenül a keverés előtt tegye ki az alapanyagot. Hozzáadott hideg víz ugyancsak növelheti a fazékidőt, amennyiben a víz hozzáadása szükséges.
– Az AQUAFIN-2K/M rugalmas bevonatszigetelés porkomponense „irritáló” kategóriába sorolt anyag a veszélyes árucikkekre vonatkozó előírásoknak megfelelően (GefStoffV).
– Kérjük, vegye figyelembe az érvényes EU egészségügyi és biztonsági előírásokat (MSDS).
– Alacsony kromát-tartalmú anyag a TRGS 613 (Technical regulation for Hazardous Materials, European standard) előírásainak megfelelően.
– A medencéket/víztározókat/tartályokat a használatbavétel előtt közepes és nagy keménységű vizek esetén (összes keménység > 100 CaO mg/l) legalább 2 napra, míg kis keménységű vizek esetén (összes keménység < 100 CaO mg/l) 5 napra naponta váltott ivóvízzel fel kell tölteni, az öblítővizet a csatornába engedni. Az öblítővizet háztartási célra (fogyasztásra) felhasználni nem szabad. Csak ezután szabad megkezdeni a medencék/víztározók/tartályok rendeltetésszerű használatát.