Pinceszigetelés utólagos, belső oldalra felhordott vízszigetelő anyagokkal

A probléma

Amikor a pinceszigetelés nem megfelelően van elkészítve, esetleg megsérül, a víz megtalálja az utat és megjelenik a helyiségben. Ennek látható jelei a falakon megjelenő nedves foltok, salétromos, málló vakolat. A víz érkezhet csapadékból, esetleg talajvíz vagy torlaszvíz is okozhatja a pinceszigetelés problémáit. A vízszigetelés sérülését sajnos nagyon nehéz lokalizálni, sűrűn előforduló probléma pl. a hajlatokban találkozó különböző szerkezeti elemek okozta sérülés. Az utólagos megoldások hátrányai közé sorolható, hogy a külső oldali vízszigetelés lokális javítása nem lehetséges.

Lehetséges megoldásokpinceszigetelés

Általában nincs lehetőség az egyik legjobb megoldásra, az épület falainak külső oldali szigetelésére. Azért ez az egyik legjobb megoldás, mert ez már az épület szerkezetét is védik a nedvességtől, víztől. A pinceszigetelés ezen formája elég költséges és sok munkával jár. Először is körbe kell ásni az egész épületet, hogy hozzáférjünk a szigetelendő falakhoz. A feltárt falakat ezután alaposan meg kell tisztítani, majd szigetelni. Erre a legalkalmasabb anyag a bitumen, de a manapság használatos kenhető változatai. Ilyen a Német Schomburg gyár Combiflex-EL terméke. Ezzel a bevonattal egy teljesen víz- és párazáró pinceszigetelés alakítható ki. Az épület alá sajnos nem tudunk bejutni, így az aljzatot belülről kell szigetelni. Ehhez szintén használhatunk kenhető bitumenes szigetelést vagy ásványi alapút is, mely azonban sajnos páraáteresztő. Párazárás csak a nagy sűrűségű bitumenes anyagokkal érhető el, ezek azonban negatív víznyomás ellen önmagukban nem állják meg a helyüket. Ebben az esetben szükség van egy szerelőbetonra, majd a szigetelés elkészülte után egy leterhelő aljzatbetonra is. Erre aztán már kerülhet bármilyen burkolat. Hogy a pinceszigetelés megfelelő legyen célszerű a falakat valamilyen anyaggal injektálni, hogy a vízszigetelés folytonos legyen.

Másik lehetséges megoldás, hogy a falakat belülről szigeteljük le. Ezt szintén lehet bitumennel készíteni, de ebben az esetben az aljzaton elkészített terhelő beton mellett szigeteléstartó falakra is szükség van. A másik megoldás, hogy a festék, vakolat, burkolat eltávolítása után, közvetlenül a szerkezetre kerül fel a kenhető ásványi alapú szigetelés. Ennél a pinceszigetelés megoldásnál a következő rétegrendet alakítjuk ki. A megtisztított felületre alapozó kerül, majd kiegyenlítésként Aquafin-1K merev szigetelőhabarcs. Ezután a helyiséget terhelő víznyomásnak megfelelő rétegszámú Aquafin-2K/M kétkomponensű bevonatszigetelés felhordása következik. Ebből az anyagból minimum két réteg felhordása ajánlott, így lehetőség van a fal-fal valamint a fal-padló csatlakozások megerősítésére, melyhez Aso-Dichtband-2000 hajlaterősítő szalag beágyazása szükséges a két réteg szigetelőanyag közé. Ennél a pinceszigetelési formánál számolni kell azzal, hogy az anyagok vízzáróak, de páraáteresztőek, így a hideg falakon a páralecsapódás kondenzvíz formájában jelenik meg. Ennek megakadályozására ajánlott falszárító vakolatrendszer alkalmazása.

Önnek is hasonló problémája van? Kérjen árajánlatot!Hozzászólások

 1. Szabolcs Antal

  Tisztel Cég!

  Jelenleg kb 3 cm víz van a pincében. Van arra mód, hogy ilyen körülmények között is elvégezzék a szigetelést, vagy meg kell várni míg teljesen kiszárad?

  Válaszát köszönöm

 2. 32bau

  Köszönjük megkeresését.
  Összefüggő víz nem lehet a vízszigetelő anyag felhordásánál a felületen, de nem kell teljesen száraznak lennie. Mindenképpen szükséges, hogy olyan időszakban készüljön el a szigetelés, mikor 2-3 napig nem éri víz a frissen elkészült bevonatot.

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

*