Terasz szigetelés kétkomponensű, burkolható bevonatszigeteléssel

A legtöbb háztartásban gondot okoz a meglévő, burkolt erkély- vagy terasz szigetelés hiánya vagy hibája terasz szigetelésmiatt felfagyott hidegburkolat. Ennek oka a víz, így a megfelelően kialakított vízszigetelés elengedhetetlen, ha tartós megoldást keres.

Mind esztétikailag, mind pedig az épület szerkezetére káros következményekkel járhat, ha erkélyünk, teraszunk nincs megfelelő rétegrenddel kialakított vízszigeteléssel védve. A felfagyott, lepattogzott burkolólapos, vízszigetelés nélküli erkély- vagy terasz szigetelés nélkül beengedi a nedvességet a szerkezetbe, ahol főleg a hidegebb, téli időszakban a fagyás-olvadás következtében jelentős szerkezeti károkat okozhat, nem beszélve arról, ha lakótér van az erkély alatt. Ilyenkor megjelenhet a penész, salétrom, elválhat a vakolat és mindamellett, hogy esztétikailag sem nyújt szép látványt, még egészségkárosító hatása is lehet.

Erkély-, terasz szigetelésének lehetséges megoldásai:

A meglévő burkolat bontása, új rétegrend kialakítása:

Amit nagyon nem szeretnek hallani, hogy a legjobb megoldást úgy lehet elérni, ha felszedjük a sérült burkolólapokat és megfelelő rétegrenddel és anyagokkal, természetesen vízszigeteléssel együtt újra elkészítjük a burkolást. Ez sajnos sok munkával jár és természetesen jelentős anyagi ráfordítással is, azonban ez adja a legjobb megoldást.

Rétegrend:

A meglévő összes járólapot el kell távolítani, az alatta található esetleges vízszigetelés megóvása mellett. Ha a bontási munkálatok után egyenetlen maradt a felület, az valamilyen betonjavító anyaggal ki kell javítani. A végleges terasz szigetelés fokozott biztonsága érdekében ajánlott a kiegyenlítést Aquafin-1K egykomponensű, merev vízszigetelő anyaggal elkészíteni. A kiegyenlített fogadófelületre kerül minimum két réteg Aquafin-2K/M kétkomponensű, rugalmas bevonatszigetelés, mely megfelelő rugalmassággal rendelkezik, hogy ne repedjen meg a beton dilatációs mozgásaitól. A negatív éleket és a tervezett dilatációs hézagokat a két réteg vízszigetelés közé ágyazott hajlaterősítő szalaggal meg kell erősíteni. Az így elkészített szigetelés az utolsó réteg felhordását követően kb. egy nap elteltével, közvetlenül burkolható.

A meglévő burkolat megtartása, vízszigetelés és új burkolat kialakítása:

Ez a magoldás csak akkor lehetséges, ha meglévő burkolat nem fagyott fel és megfelelően tapadnak a fogadófelülethez. Sajnos az is kizáró tényező lehet, hogy a vízszigetelés és az új burkolat olyan plusz magasságot ad, ami miatt az erkély vagy terasz szintje magasabbra kerül a lakótér szintjeitől (ez sajnos nem jó megoldás), vagy akár csak egy kifelé nyíló ajtó alatt már nem fér el az új rétegrend.

Rétegrend:

Ha a fenti kritériumoknak megfelel a terasz vagy erkély, akkor gondosan meg kell vizsgálni a jelenlegi burkolatot, lehet hogy azért egy-két lapot el kell távolítani és kijavítani a helyét, hogy ezek már később ne okozhassanak problémát. A megfelelő tapadás érdekében a felületet meg kell tisztítani, majd speciális alapozó használatával lehet kialakítani a vízszigetelést. Ebben az esetben is minimum két réteg Aquafin-2K/M kétkomponensű, rugalmas bevonatszigetelés kialakítása szükséges, mely megfelelő rugalmassággal rendelkezik, hogy ne repedjen meg a beton dilatációs mozgásaitól. A negatív éleket és a tervezett dilatációs hézagokat a két réteg vízszigetelés közé ágyazott hajlaterősítő szalaggal meg kell erősíteni. Az így elkészített szigetelés az utolsó réteg felhordását követően kb. egy nap elteltével, közvetlenül burkolható.

Önnek is hasonló problémája van? Kérjen árajánlatot!Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

*