Utólagos pinceszigetelés kenhető/szórható egy- és kétkomponensű anyagokkal

utólagos pinceszigetelésA Duna holtágánál fekvő kis nyaraló pincéje magas vízállásnál mindig problémát okozott a tulajdonosnak. Mivel nem volt az egész épület alatt pince és a elérhető részek kívülről történő szigetelése túl magas költségekkel járt volna, egyértelmű megoldásnak tűnt az utólagos pinceszigetelés, melyet a belső falakra felhordott vízszigetelő rétegek képeznek. Az utólagos pinceszigetelés a falakon lévő vakolat leverésével kezdődött. Erre azért van szükség, mert a vakolat a vizesedés, nedvesedés hatására elválhat a szerkezettől és ha a vízszigetelő rétegek erre vannak felhordva, akkor azok is elválnak a vakolattal együtt. A pincében általában 15-20 cm víz volt, ezért a vízszigetelést 1 m magasságig kellett kialakítanunk. Eddig a pontig kellett a vakolatot is eltávolítani. Ezután egy alapos takarítás, majd egy mélyalapozó felvitele következett. A vízszigetelés első rétege az egykomponensű Aquafin-1K szigetelő habarcs volt, mely akár már önmagában is megfelelő megoldás lehet utólagos pinceszigetelés készítésénél. Ehhez természetesen megfelelő rétegben, megfelelő mennyiségű anyagnak kell a falakra kerülni. Ebből az anyagból egymás után két réteget hordtunk fel, a rétegek között annyi időt várva, hogy ne sérüljön az első réteg a második felhordása közben. A megfelelő anyagmennyiség és rétegvastagság elérése miatt van szükség a több rétegben történő kialakításra, ugyanis egy vastag réteg száradásnál megrepedhet. A merev vízszigetelő habarcsra egy réteg kétkomponensű, rugalmas bevonatszigetelés (Aquafin-2K/M) került, melybe a negatív éleknél (fal-padló és fal-fal csatlakozásoknál) hajlaterősítő szalagot ágyaztunk, hogy a két elem találkozásánál előforduló nagyobb dilatációs mozgások se jelentsenek problémát az utólagos pinceszigetelésnek. Utolsó lépésként még egy réteg rugalmas bevonatszigetelés került az egész felületre, hogy meglegyen a megfelelő rétegvastagság, mely ennél az anyagnál a megfelelő rugalmasságot is biztosítja. Az elkészült utólagos pinceszigetelés akár 1,5 bar negatív víznyomásnak is ellenáll, ugyanakkor mivel páraáteresztő, normál vakolat alkalmazása az oldalfalaknál nem lehetséges. Ilyen esetekben falszárító vakolatra van szükség. A rugalmas bevonatszigetelés sérülékeny és nagyon gyenge a kopásállósága, ezért a vízszintes részeket mindenképpen valamilyen mechanikai védelemmel kell ellátni. Erre a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás a hidegburkolat. Az utólagos pinceszigetelés kb. hét nap elteltével válik terhelhetővé, víznyomásnak ennyi idő elteltével tehető ki.

Önnek is hasonló problémája van? Esetleg más jellegű vízszigetelést keres? Kérje tanácsunkat, árajánlatunkat!
Hozzászólások

  1. Horváth Gerry

    Érdeklődnék, hogy nedves felület esetén mi a teendő? A pincében most éppen nem áll a víz, de soha nem száraz a felület. Ilyen esetben meg lehet csinálni a vízszigetelést?

  2. deakistvanev (Szerző)

    Köszönjük megkeresését!
    Szerencsére az anyagokat fel lehet vinni nedves felületre is, így nem kell azzal bajlódni, hogy száraz legyen a felület. Fontos azonban, hogy összefüggő víz nem lehet a felületen, tehát ún. “matt nedvesnek” kell lennie, ami azt jelenti, hogy a rákerülő nedvességet el kell tudja szívni. Ilyen esetekben a mélyalapozó használata sem kötelező.

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

*